Jumalate toit ehk KAKAO

Kujuta endale ette sellist imepärast supertoitu, mis on vabalt kättesaadav, sisaldades aineid, mis teevad imet sinu füüsilise keha kui ka psüühikaga, omamata ühtegi kahjulikku kõrvaltoimet –  selline on toores mahe kakao. Puhas looduse ime!

  • Kakao on oma keemilise koostise poolest kõige komplekssem supertoit üldse, sisaldades üle 300 identifitseeritud keemilise ühendi ja 1200 maitse koostisosa.

    Pilt lehelt: http://agriculturewire.com/tag/cocoa/

    Pilt lehelt: http://agriculturewire.com/tag/cocoa/

  • Teda võib õigusega nimetada armastuse toiduks kuna sisaldab teatud kemikaale -fenüületüülamiine, mida meie keha toodab kui oleme armunud.  Need kemikaalid aitavad kaasa ka meie keskendumisvõimele ja on kergelt ergutavad.
  • Kakao on ka üks parimaid kaalulangetajaid oma erakordse mineraalide ja fenüületüülamiini sisalduse tõttu, mis vähendavad söögiisu!
  • Veel sisaldab kakao anandamiide, mida toodab keha näiteks peale võimlemist. Olete ju tundnud mõnusat rahulolu ja heaolutunnet liikumise järgselt? Seda ühendit on leitud vaid kakaos.
  • Kakao sisaldab veel olulist aminohapet trüptofaani, millest toodetakse serotoniini, mis on õnnehormoon. Parim antidepressant!
  • Kakaol on eriliselt kõrge antioksüdantide sisaldus, need kaitsevad meid muuhulgas vähi ja varase vananemise eest.  Kakaol on mitu korda kõrgem antioksüdantide sisaldus kui rohelisel teel, punasel veinil või mustikatel. Antioksüdandid kakaos on väga stabiilsed ja inimese ainevahetusele kergesti omastatavad.
  • Kakaos on tebromiini 1%. Teobromiin on kofeiini sugulane, kuid ei ole närvisüsteemi stimulant, ta laiendab kardiovaskulaarset süsteemi, muutes kergemaks südame töö. See on veel üks põhjuseid, miks kakao on hea terve südame toitumises. Teobromiin stimuleerib kesknärvisüsteemi, lõdvestab lihaseid, laiendab veresooni. Tal on ¼ kofeiini ergutavast toimest.
  • Kakao on väga rikas mineraalainete poolest ning looduslik allikas magneesiumile, kroomile, rauale, kaltsiumile, kaaliumile, tsingile, vasele ja väävlile. Lisaks sisaldab kakao palju kiudaineid.

Osutan tähelepanu sellele, et kõik need head omadused ja mõjud organismile on ainult mahe toorkakaol. Tavakaubanduses müügil olev šokolaad on kahjuks niivõrd kõrgtöödeldud ja kuumutatud, mille käigus on sealt kadunud kõik toorkakao kasulikud omadused, samuti on sinna lisatud palju suhkrut ning jah, tõepoolest transrasvu.

 

Nippe kakao kasutamiseks:

  1. Kakaod juuakse teena. Selleks võtta 1 spl kakaod tassi kuuma vee kohta, lasta 5-10 minutit tõmmata, lisada maitse järgi kas piima või magusainet, võib lisada vürtse nagu kaneel ja muskaatpähkel.
  2. Lastele võib teha teistmoodi šokolaadikreemi. Komponentideks avokaado, banaan, mesi ja kakao. Jumalik šokolaadidipp või –kreem nii pannkookidel kui serveerituna puuviljadega.
  3. Kakaošokolaadd on hea lisada smuutidesse, kaerahelbepudrule hommikuti, energiapallidesse, müslisse.
  4. Segades kokku kookoskoore või -piima, kakaod, magusainet ja natuke vaniljet saad jällegi mega hea šokolaadikreemi.
  5. Kas mäletate oma noorusajast, kui sai kakao ja suhkur omavahel kokku miksitud ja seda supilusikate kaupa suhu pistetud. Oli ju hea?! Teine kord sai ulakust tehtud ja sõbrale sama segu lusikalt näkku puhutud :)
  6. Kindlasti maitseb hea ka chiaseemne – kakaokreem.
  7. Kookidest ja küpsistest ei räägigi. Neid variatsioone on meeletult palju.
  8. Samuti saab kakaod kasutada trühvlite, kookide, pähklite kaunistamiseks pidulaual.

Kas suu hakkas vett jooksma? :)  Aga ma ei nimetanud veel ühte suurepärast võimalust kakaod kasutada – tooršokolaad. Kuidas seda tehakse, küsite? Tulge uurige välja! Triinu Toidumaailm korraldab Kokkamiskooli, kus õpetatakse tooršokolaadi ja ka trühvleid tegema.

Lisainfo siin.

Varsti näeme!

Kirjuta kommentaar:

Tulekul koolitused

  • Koolitusi hetkel pole
Go Top